luni, 30 martie 2015

Dimensiunile coruptiei, azi: NO LIMIT!


Coruptia este un fenomen de masa, un proces dinamic cu cauzalitati multiple, ce implica corupatori si corupti, culpa inegal sanctionata de un cadru legal imperfect, de catre institutii ce-si au coruptii lor. 
Daca vrei sa nu mai vezi la stiri corupti de rang inalt "saltati" de DNA,  poti face diverse lucruri: poti sa organizezi manifestatii de protest, afisand bannere cu mesaje anti-coruptie si anti-corupti, poti sa faci denunturi si autodenunturi ("turnatorii" au avantaje semnificative sub aspect juridic), invocand strambatatea legilor, poti sa-ti "spionezi" familia, vecinii, prietenii (tehnologia moderna e la indemana oricui), sau, pur si simplu, poti sa intorci spatele coruptiei, sa nu deschizi televizorul.
Dar televizorul este cel care te informeaza si, cum "un om informat este un om puternic", abia astepti sa vezi urmatorul jurnal de stiri, sa vezi ce politician va mai fi anchetat pentru coruptie, caci, de un timp, justitia romaneasca ne arata ca ataca frontal si la varf flagelul coruptiei in Romania.  
E tot mai auzita intrebarea: "Pe Basescu cand il salta?"...
Ar fi mai eficient ca televiziunile si societatea civila sa demareze campanii ample de combatere a coruptiei pe multiple planuri; de la "ciubucul" lasat ospatarului, frizerului, paznicului de la poarta spitalului, pana la afirmarea drepturilor legale si asumarea responsabilitatii si moralitatii lucrului bine facut in demnitatea postului/functiei  ocupate. 
Se stie ca o societate fara coruptie este o utopie, istoria consemneaza fapte de  coruptie si sanctionarea acesteia in toate timpurile, iar sistemul legislativ este unul dinamic in raport cu evolutia societatii.
Coruptia are chip uman, se dezvolta in spatele usilor inchise, pe ascuns, intre doi actori sociali (corupatorul si coruptul) cu interese distincte, eludand legalitatea, ca orice fapt social care incalca norma, iar atunci cand este demascata, coruptia -coruptul are si un nume: daca e chiar in familia ta (corupatorul poti fi chiar tu) sau nu esti "strain" de coruptie, poti sa iei atitudine, sa spui "Stop!", sa indrepti persoana de langa tine, aratandu-i ca-ti pasa, ca vrei sa traiti demn, in lumina, fara teama de "mascati". 
Valorile precum : cinste, demnitate, onestitate, omenie, responsabilitate, sinceritate, pot fi repuse in discutie in orice familie, in orice institutie, 
"Caci cinstea unei case e lucrul cel mai scump" si "Cei cinstiti nu pretind nici mila nici favoruri". (Victor Hugo)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu