vineri, 27 martie 2015

Ceai baut, ce-ai simtit

Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura de pe glob, si se bea din vremuri stravechi.
Cine a petrecut o ora la cabinetul meu de psihologie, de la cei mai indragiti - copiii - la cei mai sofisticati, pretentiosi, sau, dimpotriva, ne-bautori de ceai, stie ca este intotdeauna primit si ascultat la o cana de ceai, iar gustul special este dat de combinatii ale plantelor, intotdeauna naturale, vrac, fara indulcitori, cu efecte terapeutice si psihostimulante.  
Se stie ca (cercetatorii din domeniul plantelor medicinale afirma asta), ceaiul (planta Camelia Sinensis) este o importanta sursa de antioxidanti care au ca efect intarirea imunitatii naturale, protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi si intarzierea imbatranirii.
Ceaiul verde este protector vascular, reduce riscul afectiunilor digestive si intareste sistemul imunitar. Are efecte psihostimulante: creste capacitatea de concentrare a atentiei, imbunatateste memoria si randamentul intelectual, revigoreaza tonusul psihic si este un revitalizant general.
Fie ca te simti obosit, stresat, nervos, apatic, anemic, sau deprimat, nu te lasa coplesit!
Bea un ceai!
Ceaiurile din fructe de maces, catina si frunze de urzica sunt bune in caz de avitaminoze si stari de oboseala; sunatoarea si ghimbirul alunga tensiunile si grijile; furia este calmata de menta, soc, sunatoare, roinita, musetel, maghiran, iar starile depresive sunt combatute cu ceai de menta, rozmarin, si valeriana. Bea ceai de urzica pentru calitatile multiple, revitalizante.
"Cand beau o cana de ceai, beau doar o cana de ceai" spune un proverb chinezesc.
Asadar, acorda toata atentia actiunii de a bea o cana de ceai, incepand cu alegerea ceaiului preferat/potrivit, prepararea acestuia in vase speciale (portelan sau sticla termorezistenta), servirea in cana personalizata. Fa din asta o sarbatoare, un privilegiu pe care ti-l acorzi, lasand la o parte grijile. Un pic de magie te poate ajuta: atribuie ceaiului pe care-l bei capacitati pe care le doresti, si bea-l alaturi si/sau impreuna cu cineva drag. Poti bea un "ceai cu dragoste", daca combini plantele cu un ingredient "secret" (o aroma, o emotie, un gand).
Pornind de la jocul de cuvinte din titlu, te intreb pe tine, cititorul meu: ce ceai iti place sa bei?
Fa-ti, deindata, o cana de ceai si savureaza-o, iar daca nu ai descoperit inca placerea ceaiului, mergi la cel mai apropiat Plafar/farmacie si ia-ti primul ceai. Asocieri potrivite: de vorba cu iubitul, sueta cu o prietena, cititul, muzica, s.a.
Impartaseste experienta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu