marți, 31 martie 2015

1 aprilie deschide atelierele "Rasul 101"





Aminteste-ti cand ai ras ultima data cu lacrimi. Nu tii minte? Hai, atunci, sa radem impreuna. In luna aprilie te provoc la ras si voie buna, in cadrul atelierelor dedicate adultilor.

Grup tinta / varsta: adulti / 21 - 45 ani

Numar de participanti: minim 2, maxim 6

Obiective propuse:
- experimentam rasul sanatos - este cel mai bun medicament;

- stimulam dezvoltarea emotionala - diminuam anxietatea, eliberam inhibitii, exprimam sentimente adevarate si emotii profunde, depasim momente dificile.



Intalniri saptamanale, joi, orele 18:00-19:00 (sedinta de o ora)
Costul unei sedinte: 40 lei

Programari: de luni pana joi, intre orele 08:00-20:00, pe adresa de e-mail ciocirlanemilia@gmail.com sau la telefon: 0761.336.288.


Sa ai o zi vesela!


luni, 30 martie 2015

Dimensiunile coruptiei, azi: NO LIMIT!


Coruptia este un fenomen de masa, un proces dinamic cu cauzalitati multiple, ce implica corupatori si corupti, culpa inegal sanctionata de un cadru legal imperfect, de catre institutii ce-si au coruptii lor. 
Daca vrei sa nu mai vezi la stiri corupti de rang inalt "saltati" de DNA,  poti face diverse lucruri: poti sa organizezi manifestatii de protest, afisand bannere cu mesaje anti-coruptie si anti-corupti, poti sa faci denunturi si autodenunturi ("turnatorii" au avantaje semnificative sub aspect juridic), invocand strambatatea legilor, poti sa-ti "spionezi" familia, vecinii, prietenii (tehnologia moderna e la indemana oricui), sau, pur si simplu, poti sa intorci spatele coruptiei, sa nu deschizi televizorul.
Dar televizorul este cel care te informeaza si, cum "un om informat este un om puternic", abia astepti sa vezi urmatorul jurnal de stiri, sa vezi ce politician va mai fi anchetat pentru coruptie, caci, de un timp, justitia romaneasca ne arata ca ataca frontal si la varf flagelul coruptiei in Romania.  
E tot mai auzita intrebarea: "Pe Basescu cand il salta?"...
Ar fi mai eficient ca televiziunile si societatea civila sa demareze campanii ample de combatere a coruptiei pe multiple planuri; de la "ciubucul" lasat ospatarului, frizerului, paznicului de la poarta spitalului, pana la afirmarea drepturilor legale si asumarea responsabilitatii si moralitatii lucrului bine facut in demnitatea postului/functiei  ocupate. 
Se stie ca o societate fara coruptie este o utopie, istoria consemneaza fapte de  coruptie si sanctionarea acesteia in toate timpurile, iar sistemul legislativ este unul dinamic in raport cu evolutia societatii.
Coruptia are chip uman, se dezvolta in spatele usilor inchise, pe ascuns, intre doi actori sociali (corupatorul si coruptul) cu interese distincte, eludand legalitatea, ca orice fapt social care incalca norma, iar atunci cand este demascata, coruptia -coruptul are si un nume: daca e chiar in familia ta (corupatorul poti fi chiar tu) sau nu esti "strain" de coruptie, poti sa iei atitudine, sa spui "Stop!", sa indrepti persoana de langa tine, aratandu-i ca-ti pasa, ca vrei sa traiti demn, in lumina, fara teama de "mascati". 
Valorile precum : cinste, demnitate, onestitate, omenie, responsabilitate, sinceritate, pot fi repuse in discutie in orice familie, in orice institutie, 
"Caci cinstea unei case e lucrul cel mai scump" si "Cei cinstiti nu pretind nici mila nici favoruri". (Victor Hugo)

vineri, 27 martie 2015

Ceai baut, ce-ai simtit

Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura de pe glob, si se bea din vremuri stravechi.
Cine a petrecut o ora la cabinetul meu de psihologie, de la cei mai indragiti - copiii - la cei mai sofisticati, pretentiosi, sau, dimpotriva, ne-bautori de ceai, stie ca este intotdeauna primit si ascultat la o cana de ceai, iar gustul special este dat de combinatii ale plantelor, intotdeauna naturale, vrac, fara indulcitori, cu efecte terapeutice si psihostimulante.  
Se stie ca (cercetatorii din domeniul plantelor medicinale afirma asta), ceaiul (planta Camelia Sinensis) este o importanta sursa de antioxidanti care au ca efect intarirea imunitatii naturale, protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi si intarzierea imbatranirii.
Ceaiul verde este protector vascular, reduce riscul afectiunilor digestive si intareste sistemul imunitar. Are efecte psihostimulante: creste capacitatea de concentrare a atentiei, imbunatateste memoria si randamentul intelectual, revigoreaza tonusul psihic si este un revitalizant general.
Fie ca te simti obosit, stresat, nervos, apatic, anemic, sau deprimat, nu te lasa coplesit!
Bea un ceai!
Ceaiurile din fructe de maces, catina si frunze de urzica sunt bune in caz de avitaminoze si stari de oboseala; sunatoarea si ghimbirul alunga tensiunile si grijile; furia este calmata de menta, soc, sunatoare, roinita, musetel, maghiran, iar starile depresive sunt combatute cu ceai de menta, rozmarin, si valeriana. Bea ceai de urzica pentru calitatile multiple, revitalizante.
"Cand beau o cana de ceai, beau doar o cana de ceai" spune un proverb chinezesc.
Asadar, acorda toata atentia actiunii de a bea o cana de ceai, incepand cu alegerea ceaiului preferat/potrivit, prepararea acestuia in vase speciale (portelan sau sticla termorezistenta), servirea in cana personalizata. Fa din asta o sarbatoare, un privilegiu pe care ti-l acorzi, lasand la o parte grijile. Un pic de magie te poate ajuta: atribuie ceaiului pe care-l bei capacitati pe care le doresti, si bea-l alaturi si/sau impreuna cu cineva drag. Poti bea un "ceai cu dragoste", daca combini plantele cu un ingredient "secret" (o aroma, o emotie, un gand).
Pornind de la jocul de cuvinte din titlu, te intreb pe tine, cititorul meu: ce ceai iti place sa bei?
Fa-ti, deindata, o cana de ceai si savureaza-o, iar daca nu ai descoperit inca placerea ceaiului, mergi la cel mai apropiat Plafar/farmacie si ia-ti primul ceai. Asocieri potrivite: de vorba cu iubitul, sueta cu o prietena, cititul, muzica, s.a.
Impartaseste experienta.


luni, 23 martie 2015

Putere si curaj

Ganduri pentru o persoana draga:


"Daca as avea puterea sa-mi pun o dorinta pentru tine,
mi-ar veni foarte greu sa ma hotarasc ce sa-ti doresc - care dar te-ar ajuta sa-ti gasesti fericirea. Frumusetea este primejdioasa, intelepciunea trebuie castigata, iubirea ti-o alegi singura.
In cele din urma, insa, as alege cel mai bun dar dintre toate - si anume, curajul."
(Helen Exley)

joi, 19 martie 2015

Fascinanta primavara


Va multumesc, prieteni.
Va invit  si va provoc sa faceti innoiri de primavara: sa faceti ordine-n dulap, in casa, in gand si-n inima.
Poate va tundeti, sau va cumparati o rochie (fetele), o camasa (baietii), ochelari de soare, o carte, un obiect de arta, sau va hotarati sa iesiti la un film/teatru/spectacol cu prietenii, sau, pur si simplu, iesiti la plimbare, pe jos.
Folosind acronimul, numesc "verbele primaverii":
Priveste,
Respira,
Iubeste,
Mananca,
Asculta,
Viseaza,
Alearga,
Razi,
Admira,
apoi, te invit sa faci un exercitiu simplu, in 3 timpi:
1. Citeste, cu voce tare:
"In viata mea e iarasi primavara"!
2. Rosteste, tare, cu bucurie:
"E primavara"! (lasa-te cuprins de bucurie)!
3. Fa acum ceva diferit de ceea ce faci in mod obisnuit (desigur, dupa ce citesti tot, vei parasi calculatorul). Iti ofer sugestii de actiuni pe care le poti face cu bucuria innoirii primaverii: canta, priveste prin fereastra larg deschisa, respira profund si lent, in mod constient timp de 1-2 minute, razi (de tine, de mine, de orice), bea un pahar mare cu apa, citeste un pasaj dintr-o carte indragita, acorda o imbratisare, fa cativa pasi de dans, fa exercitii fizice, spune o vorba de iubire, suna pe cineva pe care nu l-ai sunat de mult, gradinareste, s.a.
Da-mi cumva de veste, cum te-a inspirat primavara.
Te las sa faci ce-ti place.
E primavara!


marți, 10 martie 2015

Cand lucrurile nu merg bine

Sau despre nevroza la copil, pe scurt:


Manifestarea nevrotica reprezinta una dintre cele mai frecvente forme de tulburare psihica, determinata de factori psihotraumatizanti, care depasesc capacitatea de adaptare a copilului.
Modificarea conditiilor sociale si economice ale familiei, complexitatea cerintelor adresate copilului, suprasolicitarea si oboseala duc la o crestere dramatica a acestor manifestari, in special la copiii sensibili, fragili emotional, tematori.
Tulburarile psihologice se exteriorizeaza nevrotic prin:
- instabilitate si hipersensibilitate emotionala;
- hiperexcitabilitate, capriciozitate;
- tulburari ale somnului;
- tulburari de alimentatie: lipsa poftei de mancare, sau, dimpotriva, mancatul compulsiv;
- ticuri nervoase, balbaiala, roaderea unghiilor;
- agresivitate, autoagresivitate;
- acuze somatice: dureri de cap, de burta, s.a.

Cauzele lor pot fi:
- cerinte discordante ale parintilor in raport cu dorintele si nevoile fiului/fiicei lor;
- atitudinea critica: dese mustrari, amenintari, pedepse corporale, lipsa tandretei;
- atitudinea discordanta a celor doi parinti: cu limitari, constrangeri si interdictii stricte din partea unuia si atitudine permisiv-indulgenta din partea celuilalt;
- un climat general conflictual: certuri, ton ridicat, respingeri de tot felul, instabilitate emotionala;
- masuri de precautie exagerate, hiperprotectie.

 Solutia:
- identifica "problema", cerceteaza cauzele pentru a le elimina, iar daca ai nevoie de ajutor, apeleaza la un psiholog! Psihoterapia sau consilierea psihologica sunt necesare si tin cont de particularitatile psihologice ale copilului. Discutiile purtate cu un psiholog contribuie la diminuare si chiar disparitia simptomelor si incurajeaza maturizarea si dezvoltarea copilului.

Nu ezita! Copilul tau merita!

sâmbătă, 7 martie 2015

Deschide-ti inima spre iubire!

8 martie - ziua Femeii

Intalnire interactiva
Grup tinta: flori, fete si baieti, de toate varstele
Locuri disponibile: 8, cifra zilei
Inscrieri telefonice la 0761.336.288
Daca:
iubesti si esti iubita,
iubesti,
speri,
suferi din iubire,
deschide-ti inima, spune-ti povestea, exprima-ti emotia.
Inscrie-te si vino la cabinet duminica, 8 martie, intre orele 13, 00- 15,00.
Te astept, cu un ceai magic de iubire.
Este darul meu pentru tine.
Emilia

miercuri, 4 martie 2015

Ateliere interactive pentru copii in luna martie

Tematica lunii martie: "Trezirea la viata!"



Grup tinta / varsta: copii / 9-12 ani
Numar de participanti: minim 2, maxim 6 copii

Obiective de atins:
- inteligenta generala: cunostinte, priceperi, deprinderi legate de trezirea la viata in regnul vegetal si animal; reflectarea in arta, literatura, cultura.
- inteligenta emotionala: stimularea coeficientului de inteligenta emotionala pentru a deveni: mai sociabili, optimisti, empatici, eficienti, indrazneti, responsabili, adaptabili si de succes.

Intalniri saptamanale, vineri, orele 17:00-19:00 (sedinta de 2 ore)
Costul unei sedinte: 60 lei

Programari: de luni pana joi, intre orele 08:00-20:00, pe adresa de e-mail ciocirlanemilia@gmail.com sau la telefon: 0761.336.288.

Va astept!