Zilnic, mergand pe strada, vad un numar ingrijorator de mare de copii obezi, incepand de la cea mai frageda varsta, perioada de sugar.
Intr-o mica masura, nu ma mir; stiu, din cercul de relatii si din studii la nivel mondial, ca bebelusii petrec ore intregi in fata televizorului, sunt linistiti sau adormiti cu biberonul, si petrec mult mai putin timp pe burtica decat au nevoie pentru o dezvoltare fizica armonioasa. Si asta chiar de la 2 luni. Pe masura ce cresc, sunt expusi unui numar tot mai mare de factori de risc pentru obezitate.
In anul 2013, Romania se afla pe locul 3 la obezitate infantila in Europa, cu 1 din 10 copii obezi.
Cu toate acestea, cele mai multe discutii pe aceasta tema abordeaza problema fara a oferi solutii.
Cu totii avem in mediul nostru apropiat (familie, prieteni, vecini) copii obezi. Pentru ca nu vrem sa-i stigmatizam, adesea le facem false complimente. Nici una din cele doua atitudini nu este potrivita si nu-i ajuta pe copii.
Copilul tau este obez?
Daca nu stii, sau nu-ti dai seama, consulta de indata un medic nutritionist si urmeaza-i sfaturile!
Daca acum observi si constientizezi ca da, copilul tau este supraponderal, ia masuri, urgent! De alimentatie, in primul rand.
Parintii sunt principalii responsabili de obezitatea copiilor lor. Cand acestia nu constientizeaza si nu se preocupa de sanatatea copiilor apar probleme sub aspect corporal, fizic: probleme frecvente cu genunchii si gleznele, probleme cu respiratia, la cel mai mic efort fizic, creste riscul de aparitie a diabetului, a problemelor cardiovasculare si a hipertensiunii, creste colesterolul.
Implicatiile psihologice ale obezitatii la copii sunt anxietatea, agresivitatea, depresia, asociate cu scaderea stimei de sine. Copiii supraponderali nu au incredere in sine, sunt izolati social si sunt o tinta directa a fenomenului de bullying.
Pe termen lung, sunt predispusi sa aiba rezultate scazute la invatatura si sa aiba perspective reduse in gasirea unui loc de munca.
Ce e de facut?
Primul pas spre orice vindecare este recunoasterea problemei in interiorul familiei. Putem avea programe in scoli si in comunitatile locale, dar daca obiceiurile sanatoase nu sunt cultivate acasa, aceste programe nu vor avea succes.
Vorbiti cu copiii despre mancarurile sanatoase si importanta activitatilor fizice. Reduceti numarul de gustari oferite intre mese si alegeti variante simple si sanatoase: felii de morcov, un fruct, iaurt natural, fara adaos de zaharuri. Diversificati cat mai mult alimentatia copiilor, iesiti din zona cartofilor prajiti. Reduceti cantitatea de sare consumata. Opriti-va voi din mancatul excesiv.
Cand mergeti la cumparaturi analizati etichetele produselor din categoria snacks, alegeti-le pe cele cu mai putine chimicale.
Limitati mesele in oras, la restaurant sau fast-food. Gatiti, in familie, cu copiii. Veti avea, astfel, posibilitatea de a va conecta cu ei si de a-i obisnui cu un mod de viata sanatos.
Practicati un sport impreuna, iesiti in parc, jucati-va si limitati timpul petrecut la televizor si/sau calculator.
Activitatea fizica si alimentatia echilibrata ar trebui sa faca parte din stilul vostru de viata. Daca lucrul acesta nu este inca valabil pentru voi, incepeti cu pasi mici.
Iar daca aveti in familia extinsa sau in grupul de prieteni copii supraponderali, adresati problema cu tact si sugerati o vizita la medic si la psiholog.
Va doresc sa cresteti copii sanatosi, activi si entuziasti!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu